De visie van Scouting Nederland

Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van het land met meer dan 100.000 jeugdleden en 30.000 vrijwilligers.

Er zijn in Nederland 1000 scoutinggroepen. Scouting biedt kinderen en jongeren een plezierige vrijetijdsbesteding. Samenwerken, avontuur, respect voor elkaar en de leefomgeving, zelfstandigheid en ontplooiing zijn hierbij centrale thema's.

Wereldwijd telt scouting 40 miljoen leden en bestaat al meer dan 100 jaar. Kinderen en jongeren vinden bij scouting activitieiten die veel plezier, uitdaging en samenwerking geven. Elke week zijn ze bezig met creatieve thema's, aangepast aan de leeftijdsgroep. Spelen is nodig voor een gezonde ontwikkeling. Scouting geeft kinderen de ruimte om fysiek te bewegen, sociaal te experimenteren en zich te ontwikkelen. Ruimte om te ontdekken en te leren.

Het merendeel van de vrijwilligers is jonger dan 25 jaar. Bij scouting leren ze op een natuurlijke manier verantwoordelijkheid dragen. Ze initiƫren eigen programma's, organiseren grote evenementen, bewaken hiervoor budgetten, leren samenwerken waardoor ze ook hun eigen kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Door samen te spelen, leren kinderen en jongeren respect voor elkaar te hebben. De leiding en begeleiding speelt hierbij een belangrijke rol. Door de jaren is er een toenemende zelfstandigheid bij een afnemende begeleiding.