Overkoepelende organisaties

Wereldwijd zijn er twee grote scoutingverbonden: World Association of Girl Guids and Girl Scouts (WAGGGS) voor meisjes en World Organisation of the Scout Movement (WOSM) voor jongens.

De vereniging Scouting Nederland is de enige overkoepelende scoutingorganisatie in Nederland en is lid van beide wereldbonden. Ze staat open voor alle jongens en meisjes.

Op landelijk niveau werken een aantal beroepskrachten en -veel- vrijwilligers samen om de organisatie op een professionele wijze te ondersteunen. Denk daarbij aan mensen die hun eigen vakkennis ter beschikking stellen.

Aanvullende vormen van ondersteuning en overleg worden geboden in elke regio. In de regio kan men een aantal groepen vinden. Eens in de paar maanden komen vertegenwoordigers van alle groepen in een regio bij elkaar op een Regioraad vergadering. In die vergadering worden zaken besproken die voor alle groepen van belang zijn. Denk daarbij aan voorlichting over grote landelijke evenementen, voorstellen over het beleid van Scouting Nederland (bijvoorbeeld de kleding die we dragen) en de organisatie van regionale activiteiten zoals de scoutingwedstrijden.

Vanuit de Regioraad wordt een vertegenwoordiger naar de Landelijke Raad gestuurd. Dit is een vergadering waarin alle grote beslissingen over Scouting in Nederland worden genomen. In 2008 werd er daar bijvoorbeeld gekozen om niet langer spellen te ontwikkelen voor kabouters en esta's en alle aandacht voor nieuw spelmateriaal voor 7 tot 11 jarigen te richten op het Jungleboek thema van de welpen. Maar een dergelijke beslissing neemt niet weg dat je over 10 jaar nog steeds groepen zult vinden met een kabouterspeltak. Er is altijd een soort van 'eigenwijsheid' geweest tussen wat er in het land wordt besloten en hoe dat in de groepen wordt toegepast. Elke groep heeft zijn eigen cultuur.