Overvliegen

Je zit vier jaar bij een speltak. Dat is gemiddeld net lang genoeg om verrast te blijven door nieuwe activiteiten en je eigen skills over te brengen op jongere leden. Je maakt in die vier jaar veel nieuwe vrienden waarvan je de oudere in de jaren voor jou over ziet gaan naar de volgende speltak. Tegen de tijd dat jij zelf over gaat vliegen naar de oudere speltak om ze allemaal weer terug te zien ben je daar bijna naartoe of ben je net het laatste half jaar uitgekeken op je oude speltak. Dat wisselt per kind en hangt ook samen met hoe jong je was toen je begon. Dat is ook de belangrijkste reden waarom welpen bijvoorbeeld geen kinderen jonger dan 7 toelaten, ook al zijn ze 'wat ouder in hun gedrag'.

Meestal wordt het overvliegen begin oktober gedaan. Tenzij, bij hoge uitzondering, de leiding (van beide betrokken speltakken) en de ouders samen tot een andere aanpak komen vliegt een lid over als zij/hij in dat kalenderjaar (1 jan - 31 dec) de goede leeftijd heeft bereikt of zal bereiken.

Van welpen naar scouts in het jaar dat je 11 wordt of bent geworden.

Van scouts naar sherrows in het jaar dat je 15 wordt of bent geworden.

Van sherrows naar de stam in het jaar dat je 18 wordt of bent geworden.

Bij de nieuwe speltak gaat meer voor je veranderen dan alleen het weerzien met oude vrienden. De activiteiten passen ook beter bij jouw leeftijd. Daarover kun je meer lezen op de pagina's van de speltakken. Vind je het allemaal maar onduidelijk wat de volgende speltak doet, bijvoorbeeld omdat je ze nooit ziet omdat ze op een andere tijd hun opkomst draaien, bespreek dat dan eens met je leiding. Het is in overleg altijd mogelijk om eens samen met alle overvliegers een opkomst te gaan kijken bij je toekomstige speltak.

Alles staat klaar voor het overvliegen