World Scout Jamboree

 

Elke vier jaar wordt ergens op de wereld het grootste internationale scoutkamp georganiseerd: de Wereld Jamboree. Scouts van 14 tot en met 18 jaar mogen als deelnemer met het Nederlands contingent er naartoe. Je hebt dus eens in je leven de kans om als deelnemer naar de jamboree te gaan. Maar door de reis en de uitgebreide voorbereidingen is het ook een avontuur met een flink prijskaartje. Daarom vertellen we je er hier graag wat meer over zodat je, samen met je ouders, kan bedenken of dit wel of niet iets voor jou is.

Groepsfoto troep Muntdrop - Wereld Jamboree 2011Een Wereld Jamboree is gigantisch. 40.000 scouts en leiders uit de hele wereld bij elkaar. Je kunt het het beste vergelijken met de olympische spelen. 11 dagen lang leven alle nationaliteiten in vrede met elkaar en doet iedereen leuke en leerzame dingen en wissel je vooral ook met elkaar uit hoe door jou tegen allerlei dingen in de wereld aan wordt gekeken. Dat is al een enorm avontuur op zichzelf, maar als je je aanmeldt voor de jamboree dan staat je nog veel meer te wachten.

De meeste scouts die naar de jamboree gaan melden zich alleen aan. Dat is op dat moment best eng, maar dat duurt maar heel kort. Een maand of 4 na je aanmelding krijg je te horen in welke troep je bent ingedeeld. Vanaf het moment dat je samen het eerste voorbereidingsweekend begint ben je niet langer alleen en begin je nieuwe vrienden te maken. In die troep kom je in 1.5 jaar tijd een keer of 5 bij elkaar om je voor te bereiden op de reis en om elkaar beter te leren kennen. Tegen de tijd dat je echt vertrekt heb je al lang je plek gevonden in de troep.wsj2015finalslide 1

Even wat achtergrond over zo'n troep. Een troep is een groep van 36 deelnemers en 4 stafleden die samen alle stappen van het jamboreetraject doorlopen. Zij zijn weer onderdeel van het grotere Nederlands contingent. Om een indruk te geven van de grootte van zo'n contingent: naar de Wereld Jamboree in Zweden in 2011 gingen 25 Nederlandse troepen. Naar de jamboree in Japan in 2015 ondanks de afstand nog steeds maar liefst 19 troepen. Deze troepen worden op hun beurt weer ondersteund door de contingentstaf. Een groep van ongeveer 20 mensen die de financiën voor hun rekening nemen, de communicatie binnen het contingent en naar buiten verzorgen, artsen, mensen die de reis plannen en de stafleden in hun verschillende specialismes coachen. Een grote organisatie.

De stafleden die de troepen leiden krijgen na een strenge selectie elk een eigen aandachtsgebied. Er is een kwartiermaker, die materiële en logistieke zaken voor de troep regelt, een troepleider die de financiën van de troep en de communicatie met ouders verzorgt, een programmaleider die zich voornamelijk bezig houdt met de activiteiten gedurende de voorbereidingen en een welfareleader die de geestelijke en fysieke gesteldheid van iedereen voor en tijdens de reis in het oog houdt. Voor de stafleden geldt hetzelfde als voor de andere deelnemers; tegen de tijd dat je vertrekt zijn het goede bekenden van je.

Vincent op de jamboree

Deelname aan een Wereld Jamboree kost een boel geld. Dat heeft een aantal redenen. Ten eerste moet de reis naar het land betaald worden. Een vliegticket naar Japan in het hoogseizoen kost je met de beste deal al tegen de 800 euro. Daarnaast betaal je de deelnemersbijdrage aan de organisatie van de jamboree. Rijke landen betalen een hogere bijdrage dan landen met een lager bruto nationaal product. Voor ons ligt dat ergens in de 400 euro. Als we dan toch een kostbaar vliegticket naar de andere kant van de wereld hebben dan kunnen we maar beter samen wat mooie dingen gaan bekijken. Daarom organiseert het Nederlands contingent doorgaans een voor- of nareis. In 2015 werden bijvoorbeeld een week lang bijzonder plekken in Japan bezocht. Een avontuur dat je ook weer samen met jouw troep beleeft.

Tijdens de reis draag je de kleren die je krijgt van het Nederlandse contingent zodat we er allemaal netjes uit zien als vertegenwoordigers van ons land. Een splinternieuwe blouse, bijbehorende badges, broek, shirts etcetera. Voeg daarbij dat er in de 1.5 jaar voor vertrek ook nog die 5 voorbereidingsweekenden zijn en je hebt een redelijk compleet plaatje waarom de prijs ook niet te vergelijken is met een normaal zomerkamp. De prijs is, afhankelijk van de kosten van de reis, doorgaans ergens tussen de 2500 en 4200 euro. Een enorm bedrag. Dat is het zeker. Of het duur is valt te bezien als je bedenkt dat je in totaal zo'n 31 dagen op pad bent met je troep.

Mocht je twijfelen of een jamboree iets voor jou is, dan is het waarschijnlijk goed om te weten dat je dit bedrag niet in 1 keer hoeft te betalen. Voor de Wereld Jamboree in Japan betaalde je bijvoorbeeld in 9 termijnen.

Wil je meer weten over jamborees? De volgende Bogeheimers zijn de afgelopen jaren naar jamborees geweest en vertellen je er vast graag meer over:

 

1995 in Nederland
Sander (deelnemer)
Casper (deelnemer)

 

1999 in Chili
Geen

 

2003 in Thailand
Geen

 

2007 in Engeland
Sibren (deelnemer)

 

2011 in Zweden
Bodha (deelnemer)
Saskia (deelnemer)
Vincent (deelnemer)
Merel (deelnemer)
Rienk (deelnemer)
Madelon (deelnemer)
Yur (deelnemer)
Sander (troepstaf)

 

2015 in Japan
Jos (deelnemer)
Wiet (deelnemer)
Jeroen (deelnemer)
Sander (troepstaf)

 

2019 in de Verenigde Station (georganiseerd door Canada, Mexico en de USA)

2023 Zuid-Korea201107301917 oNaomi 0944